vineri, 24 august 2012

Secetă mare...

Cu toată canicula instalată de mai bine de o săptămână și apropierea sfârşitului de sezon la păstrăv, profitând de faptul că amicul Marian și familia sa au petrecut câteva zile de concediu în Clisura Dunării și în concediu fiind, mi-am zis să-l ispitesc pe acesta și să mergem o zi pe unul dintre râurile pe care am fost în primăvară. Zis și făcut! După câteva discuții telefonice pentru stabilirea detaliilor și obținerea licențelor de pescuit, iată-mă la drum pentru a face joncțiunea cu Marian!
Un drum ce avea să-mi aducă uimirea prefacerilor apărute în timpul scurs de la ultima vizită (mai bine de 15 ani):  de la amenajarea modernă a falezei și clădirile noi apărute în orașul Orșova și până la apariția a nenumărate case de vacanță și pensiuni, direct pe malul Dunării, începând de la Eșelnița și continuând până la Dubova. Peste tot animație: oameni, mașini, șalupe, skijeturi, etc...Nimic din sălbăticia și liniștea de altădată!
Ajuns la tabăra lui Marian, după o scurtă debarcare a bagajelor și stabilirea detaliilor pentru a doua zi,  am trecut la socializarea cu familia acestuia și cu oamenii locului, nea Bojin și tanti Geta (soția lui nea Bojin), ajutați fiind de un papricaș la ceaun și berile reci de rigoare!
A doua zi dimineaţa, la ora 7, după o cafea fierbinte, am plecat spre râul cu pricina fără să ştim ce ne aşteaptă!
Ajunşi la faţa locului aveam să ne confruntăm cu un peisaj dezolant, ce depăşea cu mult cele mai sumbre previziuni ale noastre! Seceta prelungită, coroborată cu canicula (două valuri de aer cald din nordul Africii au lovit România la interval de o lună), au făcut ca din râul vijelios, cu ape înspumate, să nu mai rămână decât un biet pârâiaş, ale cărui ape îţi dădeau impresia că stagnează! Apa era atât de scăzută  în porţiunile de întinsură, încât pe fundul acesteia populaţia de alge a proliferat îngrijorător! În porţiunile cu praguri şi cascade, lipsa apei a făcut să iasă la iveală un peisaj ireal, parcă din altă lume, cu jgheaburi săpate în roci de culoare roşiatică şi gri, alternând!

Secetă mare...
În atare condiţii, ne-am dat seama că nu vom avea o partidă de pescuit uşoară şi că nu vom avea cine ştie ce izbândă: apele mici şi limpezi, slab oxigenate, vor face ca peştii să fie circumspecţi şi apatici! Echipaţi corespunzător am trecut la a pescui: Marian mai puţin familiarizat cu lansarea muştelor uscate a optat pentru un pescuit cu nimfă uşoară, pe când eu am optat pentru un pescuit exclusiv cu muşte uscate!

Marian caută tăul norocos...
...și îl găsește!
După o încălzire cu lipani subdimensionaţi, dar cu mare apetit, ce atacau frenetic orice cădea în apă sau pe apă, de la nimfa coadă de fazan pe cârlig #16 şi până la un dry-Devaux pe cârlig #12 (Marian "dovedind" peste 20 de bucăţi), am decis să continuăm într-o zonă mai înaltă cu numeroase tăuri adânci!

Punctează, fotografiază și eliberează!
Avea să fie o alegere inspirată în ceea ce mă priveşte! Am continuat să pescuiesc cu muscă uscată, un CDC de acestă dată!
Peste tot ne-au însoţit urmele secetei îndelungate! Orice tău mai adânc a fost o binecuvântare: posibilitatea de a ne răcori şi a scădea temperatura sub wadersi!

Speranța apei adânci...doar o amăgire!
De fiecare dată când întâlneam un tău cu apă adâncă şi ceva curent îmi spuneam că e imposibil să nu prind un păstrav, dar n-a fost să fie aşa în ciuda insistenţelor mele! Până la urmă insistenţele mi-au fost răsplătite cu două capturi (doi păstrăvi indigeni, dintre care unul subdimensionat) şi alte câteva prezentări, printre care şi o ratare de zile mari! Și ce satisfacție mai mare decât faptul că muștele confecționate de tine s-au dovedit prinzătoare!?

Un "mititel" cu apetit mare!
Al doilea păstrăv...și ultimul!
Free!
Deoarece apa era din ce în ce mai mică pe măsură ce înaintam, am decis să punem capăt partidei de pescuit, cu atât mai mult cu cât temperatura crescuse simţitor! Ulterior, întorşi la maşină, aveam să constatăm că termometrul exterior indica o temperatură de 35C, în condiţiile în care noi eram pe valea unui râu de munte şi în plină pădure!

Apă de un cot!
Ne-am întors uşor obosiţi, din cauza efortului depus şi a temperaturilor ridicate, dar împliniţi sufleteşte, cu toată amărăciunea cauzată de starea în care am găsit râul!
Până la o nouă postare, lansări precise și pești pofticioși!

                                                                                                              @ady_fly

P.S. Nici unul din peştii prezentaţi în acestă postare n-a avut de suferit, cu toţii fiind redaţi apelor râului!joi, 16 august 2012

Realizări august 2012 (III)

No comment, only photos!


15 CDC flies on #12, #14 and #16 hooks ready to useTerrestrial armada: 15 terrestrial on #12 hooks


Până la o nouă postare, lansări precise și pești pofticioși!
                                                                                                @ady_flymarți, 14 august 2012

Firul de muscărit (linia, șnurul)

Firul de muscărit este poate cea mai importantă parte din echipamentul de muscărit (fly fishing), un fir bun asigurând lansări corespunzătoare chiar și în condițiile folosirii unei lansete mai puțin reușite. Iată de ce e mai bine să achiziționăm un fir poate mai scump, dar mult mai bun din punct de vedere calitativ.
Reamintesc că, la achiziționarea firului de muscărit (a liniei) vom ține cont de clasa AFTMA a lansetei și a mulinetei, toate cele trei trebuind să fie din aceeași clasă.
Condițiile de bază în alegerea firului:
- să permită executarea corectă a lansărilor, indiferent de condițiile meteo existente;
- să permită așezarea pe apă sau pătrunderea în apă a muștelor artificiale fără a speria peștii;
- să permită executarea unor lansări destul de lungi pentru a putea controla de la distanță anumite locuri.
Firele de muscărit (flyfishing) au o lungime, de regulă, de 30 yards (1 yard=0,9144 m) cca. 27,5 m, iar pe cutia destinată comercializării au înscris un cod de forma: literă(e) - cifră - literă(e)(ex. DT - 5 F).
Interpretarea fiecărei părți din acest cod este următoarea:
- prima literă (litere) ne dă indicații cu privire la profilul firului de muscă:
L (level) - indică un fir cu profil paralel de la un capăt la altul;
DT (double tapered) - indică un fir dublu conic simetric, cu diametrul maxim la mijlocul firului;
WF (weight forward) - indică un fir cu diametrul și greutatea maximă în partea destinată lansării și conicitate în scădere spre capătul posterior (mulinetă);
- cifra (sau numărul) indică clasa AFTMA;
- litera (literele) de final ne dau indicații cu privire la densitatea și flotabilitatea firului:
F (floating) - fire plutitoare, fabricate din materiale cu densitate mai ușoară decât a apei, destinate pescuitului cu muște uscate (dry flies), dar putând fi folosite și în cazul pescuitului cu muște ude (wet flies) sau nimfe (nymphs);
S (sinking) - fire scufundătoare, fabricate din materiale cu densitate mai mare decât a apei, destinate exclusiv pescuitului cu muște ude și nimfe;
I sau F/S (intermediate) - fire intermediare, fabricate din materiale cu densitatea egală cu cea a apei, având o scufundare lentă sau "plutire" în apă, fiind destinate pescuitului cu muște ude sau nimfe.

Fire de muscărit + backing
Spre exemplificare, un fir de muscărit (linia) marcat:
DT-4F ne indică că avem de a face cu un fir dublu conic simetric, de clasă 4 AFTMA, plutitor;
WF-6S ne indică că avem de a face cu un fir cu greutatea în partea anterioară (în față), de clasă 6 AFTMA, scufundător.
Firele DT sunt destinate lansărilor delicate, la distanțe scurte spre medii, asigurând controlul optim asupra forfacului și muștelor, totodată asigurând înțeparea rapidă.
Firele WF sunt destinate lansărilor lungi și mai puțin celor pe distanțe scurte unde prezentările au de suferit.
Dacă inițial nu am dorit să trec în revistă principalele firme producătoare de fire de muscărit, am revenit asupra acestei decizii în virtutea celor afirmate în deschiderea acestui material și pentru a evita situațiile în care în locul unui fir de muscărit veți achiziționa o frumoasă "frânghie de rufe". Mari firme producătoare (ordinea nu este una ierarhică): Airflo, Cortland, Rio, Scientific Anglers, Orvis, Hardy, Lee Wulff, Loop, Shakespeare, etc.
Îngrijirea firelor de muscărit
Deoarece firele de muscărit nu sunt chiar ieftine, este bine să le întreținem cât mai bine pentru a le putea folosi cât mai multe sezoane. Drept pentru care este bine să ținem cont de următoarele recomandări:
- după fiecare ieșire la pescuit, pentru îndepărtarea depunerilor ce pot duce la deteriorarea acesteia, se va proceda la scoaterea de pe mulinetă și spălarea firului cu ajutorul unei cârpe moi și apă călduță cu puțin săpun ușor (evitați detergenții), firul fiind tras prin cârpă;
- după spălare, firul se va șterge cu o cârpă moale pentru uscare;
- dacă există posibilitatea, tratați firul cu o substanță specială pentru firele de muscărit pe bază de silicon ("Mucilin" este numele comercial al unui produs pe care-l folosesc cu mult succes; atenție! există două culori: verde pentru firele din PVC și roșu pentru firele din mătase!), aceasta redându-i elasticitatea, alunecarea mai ușoară printre inelele lansetei, flotabilitate;
- unii pescari experimentați, propun pentru revenirea la proprietățile inițiale ale firului de muscărit întinderea acestuia fie cu o greutate la capăt în cazul în care se atârnă de la o înălțime suficient de mare s-au se întinde între doi stâlpi (doi copaci) (funcție de posibilități), această acțiune ducând la întinderea firului și dezrăsucirea sa; se lasă în acest fel 1-2 ore, timp în care se pot aplica acțiunile descrise anterior (cele de curățare);
- dacă firul nu este folosit un timp îndelungat (iarna), este bine ca firul să fie dat jos de pe mulinetă, să fie curățat și tratat, după care să fie păstrat în colaci mari, departe de frig (chiar dacă unele fire sunt făcute să fie folosite la temperaturi scăzute).
În concluzie, alegerea firului de muscărit va ține cont de:
- clasa AFTMA a lansetei și mulinetei;
- tipul de pescuit pe care doriți să-l practicați (cu muște uscate, ude sau nimfe);
- de distanțele la care doriți să lansați muștele (scurte, medii sau lungi);
- bugetul de care dispuneți.
Până la o nouă postare, lansări precise și pești pofticioși!
                                                                                              
@ady_fly

duminică, 12 august 2012

Realizări august 2012 (II)

Zilele trecute am primit înștiințarea sosirii coletului de la Taimen (în paranteză fie spus îi recomand cu multă căldură) ce conținea noua menghină pentru flytying. După ridicarea coletului, m-am grăbit acasă, nerăbdător fiind ca un copil în fața cadourilor de sub pomul de Crăciun, să realizez dacă socoteala de acasă, din fața computerului, este aceeași cu cea din realitate!
Micile dezamăgiri apărute la studierea menghinei, de genul prea multor elemente din plastic, s-au risipit o dată cu confecționarea primelor muște și o spun cu toată sinceritatea investiția a meritat, nefiind nici prea mare din punct de vedere pecuniar.

DANVISE - noua mea menghină (producție Danica)

Și pentru a exemplifica cele scrise mai sus, iată primele muște confecționate cu ajutorul acestei menghine în aceste zile de august!

14 Hackled Dry Flies on #14 and # 12 hooks ready to sale and use
13 Winged Dry Flies on #14 hooks ready to sale and use
Până la o nouă postare, lansări precise și pești pofticioși!
                                                                                                    @ady_fly

P.S. Muștele pot fi vizualizate individual în slideshow-ul Dry Flies!


joi, 9 august 2012

Mulineta

Mândrii posesori ai lansetei de muscărit (fly fishing) mult visate, ne vom îndrepta atenția spre achiziționarea unei mulinete pe măsură, drept pentru care vom ține cont de unele recomandări:
- alegerea mulinetei se va face în concordanță cu clasa lansetei și a liniei (șnurului), asigurându-se echilibrul întregului ansamblu (ex.: am achiziționat o lansetă de clasă #4, vom achiziționa o mulinetă clasa #4 și linie (șnur) clasa #4); la fel ca-n cazul lansetelor există mulinete inscripționate cu clase de trecere (ex. 4/5, 5/6/7), acestea pot fi folosite cu condiția echilibrării propice a lansetei și a înmagazinării în întregime a liniei (șnurului) plus a backingului (suportului);
- mulineta destinată muscăritului (flyfishing-ului) este una cu tambur rotativ, fie pe bucșă, fie pe rulmenți;
- tamburul trebuie să fie suficient de mare pentru a putea înmagazina atât linia (șnurul), cât și backingul (suportul); diverse firme constructoare indicând pe tambur nivelul până la care poate fi încărcat cu backing (suport) pentru o bună funcționare;

Bătrâna mea mulinetă (I)

Bătrâna mea mulinetă (II)
- tamburul este executat cu perforații pentru reducerea greutății și pentru asigurarea ventilației necesare uscării liniei (șnurului);
- deși mai greu de determinat, este bine să ne asigurăm că, mulineta este fabricată din materiale rezistente la șocuri, la variații de temperatură și bineînțeles la apă; în prezent materialele folosite pentru construcție sunt din cele mai diverse: de la aluminiu, la material plastic, carbon (grafit) și până la titan;
- este foarte bine dacă mulineta este dotată cu sistem de frânare progresivă (drag), pe lângă cel bazat pe clicket;
- prețurile variază, în funcție de firma producătoare, de materialele folosite și de proprietăți de la câțiva euro la câteva sute (dacă nu cumva chiar mii de euro!).
- la fel ca-n cazul lansetelor, pescarii cu dare de mână se pot orienta la achiziționarea unei mulinete produsă de una din următoarele firme: Abel, Tibor, Orvis, Ross, Fin - Nor, Lamson, Loop, Redington, Sage, Vosseler.
Îngrijirea mulinetei pentru muscărit
Chiar dacă mulineta este una metalică sau este fabricată dintr-un material rezistent este bine ca la transport să fim atenți și să evităm șocurile. Este bine ca mulineta să fie transportată/păstrată separat de lanseta de muscărit, fie într-o cutie specială, fie într-un săculeț din panză.
Și în cazul mulinetei se impune ca după fiecare ieșire la pescuit să intervenim și să curățăm mulineta.
Din când în când, este bine să demontăm tamburul și să curățăm interiorul și în mod special angrenajele acesteia! Pentru aceasta vom folosi cârpe din bumbac și degresanți ușori care să nu atace materialul din care sunt confecționate părțile componente.
După îndepărtarea vaselinei vechi și a impurităților, se administrează un nou strat de vaselină, fără a exagera însă. În final, se asamblează părțile componente ale mulinetei.
Până la o nouă postare, lansări precise și pești pofticioși!
                                                                                                @ady_fly

luni, 6 august 2012

Lanseta

Odată ajunși într-un magazin de specialitate, puși în fața alegerii lansetei de muscărit, ne confruntăm cu greutatea acestui demers cu atât mai mult cu cât de multe ori comercianții nu ne pot ajuta cu nimic! Ar fi bine să ne facem temele și să ținem cont de următoarele aspecte atunci când suntem în fața rastelului cu lansete:
- lanseta nu este altceva decât o extensie a brațului având drept scop lansarea liniei (șnurului) și implicit a muștelor artificiale destinate pescuitului;
- lanseta destinată fly fishing-ului este una specială, având mandrina de prindere a mulinetei la bază, sub mânerul de susținere (în general din plută);
- există lansete de muscărit destinate lansărilor cu o mână (single hand) și cu două măini (double hand);
- marii producători de lansete pentru muscărit au dezvoltat și comercializat lansete specializate: universale, pentru pescuitul pe ape dulci, pentru pescuitul marin, speciale - pentru nymphing (pescuitul exclusiv cu nimfe);
- numărul de tronsoane este variabil, pe piață existând lansete din 2, 3 și 4 tronsoane detașabile (și chiar mai multe), în funcție de producători și de serie, dar și lansete telescopice destinate fly fishing-ului;
- materialul folosit în prezent la construcția unei astfel de lansete este fibra de carbon (grafit), cu toate că de a lungul timpului au fost utilizate de la simpla vargă de lemn (alun), bambusul hexagonal, fibra de sticlă, etc.; desigur pentru tradiționaliști achiziționarea unei lansete din bambus rămâne principalul desiderat;
- în alegerea lansetei vom porni de la mărimea muștelor artificiale pe care dorim să le lansăm, implicit ținând cont și de mărimea peștilor țintă (cu cât sunt mai mari peștii, cu atât mai mari vor fi muștele folosite și implicit clasa lansetei); în acest sens AFTMA (American Fishing Tackle Manufactures Association) a introdus un cod de mărimi (așa numitele "clase") regăsit pe lansetele existente pe piață, fiecare mărime indicând mărimea muștelor artificiale ce pot fi lansate (mărimea cârligelor), dar și a liniei (șnurului) ce urmează a fi folosit, astfel:
#3     12-28
#4     10-26
#5      8-24
#6      6-20
#7      4-16
#8   1/0-12
#9    2/0-10
#10    3/0-8
#11    4/0-6
#12     6/0-4
Exemplu: dacă doresc să pescuiesc cu muște artificiale legate pe cârlige cuprinse între mărimea 8 și 24 voi alege o lansetă, o mulinetă și o linie (șnur) #5.

Inscripționarea lansetelor de fly fishing

În ultima vreme, pe piața de profil, au apărut lansete inscripționate cu coduri de trecere (ex. #4-5, #5/6, etc.) sugerând că pot fi folosite pentru lansarea liniilor atât de clasă 4, cât și de clasă 5. Personal nu recomand achiziționarea unor astfel de lansete.
- la alegerea lansetei vom ține cont de lățimea apelor pe care vom pescui: dacă vom pescui pe râuri de munte înguste vom alege o lansetă de lungime mică, iar dacă vom pescui pe râuri cu lățime mare sau lacuri vom alege lansete mai lungi. 
- lungimea lansetelor de muscărit (fly fihing) este dată în picioare (1 picior=30,48 cm) și este inscripționată lângă clasa AFTMA, variind în general între 6' și 15'.
Exemplu: o lansetă inscripționată cu 9' este o lansetă de 274 cm (9 x 30,48 cm).
- un factor deloc de neglijat este acțiunea lansetei, aceasta fiind caracterizată pe de o parte de tempoul de lansare, modul de comportare în momentul lansării șnurului (așa numitul rod tempo)  și comportamentul lansetei în timpul drill-ului (așa numitul rod curve), cele două fiind interdependente în cazul construcției lansetei; d.p.d.v. al tempoului de lansare lansetele se clasifică în lente (slow), moderate (medium), moderat-rapide (medium-fast), rapide (fast) și foarte rapide (ultra-fast); d.p.d.v. al comportamentului în timpul drill-ului lansetele se clasică în parabolice (lanseta reacționează pe toată lungimea ei 1/1), progresive (lanseta reacționează doar cu jumătatea sa superioară 1/2) și de vârf (lanseta reacționează doar cu vârful său 1/3); datorită faptului că, sunt mai puțin pretențioase în mânuire, imprimă viteze mari de lansare, făcând mai ușoară lansarea împotriva vântului și la distanțe mari, lansetele cu acțiune de vârf și tempou de lansare moderat-rapid și rapid sunt din ce în ce mai apreciate și mai căutate;
- finisajele lansetei pot face diferența între o partidă reușită de muscărit și una ratată: se vor evita pe cât posibil lansetele cu mandrina, elementele de matisaj, culoarea și lacul prea stridente și strălucitoare, acestea putând speria peștii în timpul lansărilor (casting-ului); se va achiziționa, pe cât posibil, o lansetă în culori de gri sau verde, mat;
- prețul poate fi un factor limitativ, de aceea este bine de știut că se pot achiziționa lansete de muscărit de la câteva zeci de euro până la câteva mii de euro;
- deși nu se poate vorbi despre o lansetă universală, în condițiile țării noastre (România), o lansetă clasa # 4 sau #5 de 8' sau 9' este absolut potrivită pentru debut.
- dacă dispuneți de o sumă de bani suficientă și doriți achiziționarea unei lansete, diferită de oferta pieței interne, vă puteți orienta către una din următoarele firme producătoare: Sage, Hardy, Greys, G. Loomis, Orvis, Thomas & Thomas, Winston, Cabela's, Temple Fork, Redington, Albright, Scott.
Îngrijirea lansetei de muscărit 
Dintr-o minimă experiență personală vă împărtășesc și d-voastră câteva sfaturi pentru prelungirea duratei de folosință a lansetelor de muscărit:
- ținând cont de faptul că, lansetele de muscărit nu sunt chiar ieftine și în marea lor majoritate sunt confecționate din fibră de carbon, va trebui să avem grijă ca fie la utilizare, fie la transport să nu lovim lanseta întrucât există riscul de a se rupe, materialul fiind casant; pentru evitarea acestei situații este bine, ca-n cazul în care lanseta de muscărit nu vine însoțită cu un tub de protecție, fie să vă procurați unul, fie ca printr-o lucrare de bricolaj să vă confecționați unul dintr-o țeavă PVC din cele folosite la instalațiile sanitare;
- după fiecare ieșire la pescuit este bine ca lanseta să fie curățată cu ajutorul unei cârpe moi, înmuiată în apă calduță la care s-a adăugat puțin săpun ușor, insistându-se asupra mandrinei de prindere a mulinetei, mânerului de plută și inelelor; la final se va șterge cu o cârpă moale, uscată și se va aștepta uscarea mânerului de plută; evitați folosirea substanțelor (de tipul solvenților) ce pot duce la deteriorarea sau mătuirea lacului cu care sunt tratate lansetele;
- nu lăsați lanseta de muscărit sprijinită în dreptul ușilor sau portbagajului mașinii, deoarece din închiderea accidentală a acestora, poate surveni distrugerea iremediabilă a acesteia.
Până la o nouă postare, lansări precise și pești pofticioși!
                                                                                                @ady_flyduminică, 5 august 2012

Realizări august 2012 (I)

În aceste zile caniculare, când temperatura în timpul zilei depășește în mod frecvent 35 C, am avut tăria să trec la masa de lucru și să confecționez câteva muște artificiale!

 8 dry flies ready for sale and for ... use!

 7 wet flies ready for sale and for ... use! 

10 nymphs ready for sale and for ... use!
 
Până la o nouă postare, lansări precise și pești pofticioși!
                                                                                                    @ady_fly

P.S. Muștele pot fi vizualizate individual în slideshow-uri!