sâmbătă, 9 iunie 2012

Două râuri, trei nimfe

Încă de acum aproape un an, mi-am propus ca împreună cu amicul Marian să ajung pe două râuri de munte din Clisura Dunării. Oportunitatea s-a dovedit a fi mini vacanța de Rusalii, între două fronturi atmosferice de ploaie.
Pentru acestă expediție am "resuscitat" o bătrână Dacia 1320 din anul 1988, mașină care s-a dovedit foarte utilă și rezistentă în ciuda vârstei, dar care datorită neatenției noastre ne-a dat mari bătăi de cap.
Plecați la drum aveam să ne confruntăm cu primele "simptome" ale neatenției noastre, fapt ce ne-a costat vreo două ore pe marginea drumului, nervi și numeroase telefoane date mecanicilor. În final, spiritul de învingători a izbândit dar nici marșarier nu mai aveam!
Sosiți în zona de acțiune ne-am întâlnit cu vechea nostră gazdă nea Bojin după care am trecut la procurarea licențelor de pescuit, la completarea proviziilor și chiar la vizualizarea unuia dintre râuri. În atmosferă plutea nerăbdarea! Ca fapt divers, seara la un pahar de vorbă nea Bojin îmi aduce la cunoștință faptul că, muștele artificiale primite cadou în urmă cu un an s-au dovedit deosebit de eficiente la pescuitul guvidului și a altor specii de pești de talie mică. Fără cuvinte!
În dimineața primei zile de pescuit, ne-am pornit dis de dimineață spre râul cel mare, nevoiți fiind să parcurgem mai bine de 20 km de drum forestier puternic deteriorat de ploile din ultima vreme. Bătrâna Dacia, așa cum am mai spus-o, s-a dovedit deosebit de rezistentă și utilă!
Ajunși pe malul râului aveam să fim dezamăgiți deoarece deși cu o seară înainte apele erau relativ limpezi, acum erau tulburi și relativ crescute, semn că în amonte plouase peste noapte.
Echipați corespunzător, am pornit la pescuit! Exclusiv cu nimfe, starea râului nepermițând abordarea altui stil de pescuit.
Personal am optat pentru o imitație de corobete lestată cu bilă de tungsten neagră, iar pe săltătoare o coadă de fazan! Marian a ales aceleași nimfe cu deosebirea că, corobetele era lestat cu bilă de alamă aurie.

Corobete 1
Pheasant tail 1

Corobete
Pheasant tail 2
Am pescuit pe mai mulți kilometri de râu. Peste tot erau vizibile urmele recentei viituri, datorată ploilor abundente din ultima vreme, lucru ce a făcut ca multe locuri bune de pescuit să fi dispărut! Prezentările și capturile au fost puține, corobeții lestați cu bilă aurie și cozile de fazan dovedindu-se eficiente!

Corobetele a dat lovitura

Ne-am bucurat din plin de frumusețea naturii înconjurătoare și ne-am făcut noi "prieteni" din lumea necuvântătoarelor!

 
A doua zi, prima întâlnire cu cel de al doilea râu din zonă vizat. Râu tipic zonei: diferență de nivel evidentă cu alternanță între porțiunile cu repeșuguri și cele cu praguri, chiar cascade pe alocuri! Surpriză: apa râului limpede!
Această întâlnire avea să fie o adevărată încântare!
De acestă dată am apelat la o nimfă "ureche de iepure" lestată cu bilă de tungsten neagră și o coadă de fazan.

Ureche de iepure
Cei trei magnifici

Prezentări dese, păstrăvi de dimensiuni mici spre medii, lucru ce a confirmat spusele pădurarului cum că râul a fost populat cu puiet anul trecut. Că s-a apelat la populare s-a demonstrat și atunci când amicul Marian a prins un frumos exemplar de păstrăv fântânel!

Fântânelul lui Marian

Am pescuit în amonte, din întinsură în întinsură, din repeșug în repeșug, din tău în tău! Timpul a trecut fără să ne dăm seama! Am uitat de grijile și nevoile cotidiene! Deveni-se ca un drog!
Partea din amonte a râului, o parte mai domoală, avea să ne rezerve surpriza unor capturi mai răsărite, cu un colorit mai închis și mai intens, dar și întâlnirea cu un personaj nedorit pe apele noastre, cu precădere pe cele de munte: BRACONIERUL! De acestă dată el a luat înfățișarea unui om în vârstă care nu se sfia să dea la râmă și să se laude cu cei 15 păstrăvi capturați! Fără cuvinte, cu atât mai mult cu cât noi am adoptat și vom adopta pescuitul păstrăvului exclusiv cu muște artificiale și eliberarea lui cât mai repede cu putință și în bune condițiuni...100% C & R!

Un indigen mai "răsărit"

N-au lipsit nici de această dată peisajele de vis și amicii necuvântători!


Salamandră
Stonefly


Am încheiat ziua extrem de mulțumiți, chiar dacă eram obosiți și plouați (o aversă și-a cam făcut de cap vreo jumătate de oră).
Ne-am luat rămas bun de la cele două râuri, cu speranța revenirii cât mai curând posibil și cu bucuria că, în ciuda tuturor vicisitudinilor populația de păstrăv se încăpățânează să existe.

La revedere!

La întoarcerea acasă nu am fost lipsiți de emoții: am rămas și fără treapta a treia a cutiei de viteze! Dar am ajuns cu bine...
                                                                                                        @ady_fly


marți, 5 iunie 2012

Începuturi...

Am ales să încep în acest mod deoarece sunt un tip de modă veche, născut în secolul trecut...Totul a început în urmă cu 25 de ani, atunci când am intrat în posesia cărții "Cu lanseta pe ape de munte", de Victor Țăruș! Locuitor al unui oraș de câmpie, parcurgând paginile amintitei cărți, simțeam o chemare lăuntrică către apele de munte dar și un mare respect/admirație pentru o formă de pescuit total necunoscută mie, practicată doar de un grup restrâns de inițiați! Să prind un păstrăv era suprema provocare a pescarului din mine!


Trout fishing is three times beautiful, spune o zicală englezească, și aveam să mă conving la prima întâlnire cu un râu de munte, atunci când aveam să remarc la rându-mi frumusețea deosebită a peștelui, apoi a modului și mijloacelor de capturare și deloc de neglijat, frumusețea mirifică a naturii înconjurătoare.
Acel râu a fost "prima dragoste", de aceea nu l-am uitat nici în ziua de azi, cu toate că, între timp a fost supus lipsei de respect a localnicilor și a unor așa ziși investitori...A fost râul pe care am luat decizia definitivă să pescuiesc exclusiv cu muște artificiale! De vină pentru această întâlnire a fost nea Ion Cristoi, pescar destoinic de păstrav dar cam neortodox în metode, pe care-l citez: Eu te duc la pescuit de păstrav, dar te vei lăsa de celelalte forme de pescuit! A avut dreptate: nimic nu se compară, în viziunea mea, cu pescuitul pe ape de munte! Fiind autodidact, mai greu la început cu alegerea echipamentului, cu castingul și cu multe cele...Poate de aceea am rămas cu "sechele" și mulți dintre puriști m-ar pune la zid pentru lansările mele!
Și uite așa am ajuns să practic fly fishing-ul!


Pe mai departe legatul muștelor rămânea o activitate "misterioasă", exclusiv pentru inițiați! Până într-o bună zi, când urmărind o emisiune a australianului Rex Hunt (pe Discovery), invitat a fost un pescar și un legător de muște local care a dat referințe despre cum se leagă o muscă artificială! A fost dezlegarea la ... confecționarea de muște artificiale, la fly tying! Și-n acest caz am fost un autodidact! De unde reviste, cărți, Google sau YouTube? Primele încercări au fost de tot râsul, bazate fiind pe cocoșii vecinilor socrilor mei, căzuți victime pentru friptura de Revelion sau Paște, ață de cusut și o minimenghină cumpărată din talcioc...Am perseverat de la an la an! Astăzi confecționez peste 200 de modele (preluate și adaptate de pe întreg mapamondul), iar cu muștele confecționate de mine se pescuiește cu succes atât în țară, cât și-n străinătate!

My flies for use!

Au trecut mulți ani, măcar de ar trece încă pe atât...
                                                                                                           @ ady_fly

vineri, 1 iunie 2012

Pagina începătorului


10. Sfaturi la început de sezon pe apele de munte (click)

9. "Insectar" - nimfe (click)

8. "Insectar" - muște ude (click)

7. "Insectar" - muşte uscate (click)

6. Muște artificiale (generalități)(click)

5. Backing, leader, tippet (click)

4. Firul de muscărit (click)

3. Mulineta (click)

2. Lanseta (click)

1. Noțiuni introductive (click)

Galerie fotoAugust 2013 (click)

Iulie 2013 (click)

Iunie 2013 (click)

Mai 2013 (click)

August 2012 (click)

Mai 2012 - 2/2 (click)

Mai 2012 - 1/2 (click)

Iulie 2011 (click)

Iunie 2011 (click)

Mai 2011 (click)

Fly tying


Realizări august 2013 (click)

Realizări iunie 2013 (click)

Realizări mai 2013 (click)

Realizări martie (II) 2013 (click)

Realizări martie (I) 2013 (click)

Realizări ianuarie 2013 (click)

Realizări decembrie 2012 (click)

Realizări august 2012 (III) (click)

Realizări august 2012 (II) (click)

Realizări august 2012 (I) (click)

Fly fishing
Fly fishing in the city (III) (click)

Fly fishing in the city (II) (click)

Fly fishing in the city (I) (click)

De Rusalii...(click)

Între două fronturi atmosferice (click)

Secetă mare (click)

Cândva, pe aici, trecea un râu...(click)

Două râuri, trei nimfe (click)

Începuturi...(click)

Contact


Vă mulțumesc pentru timpul acordat vizitării acestui blog.
Pentru propuneri de îmbunătățire ale conținutului, detalii și comenzi accesați:

adrian_angler@yahoo.com  sau adrian.flyangler@gmail.com

Lansări precise și pești pofticioși!